Valg af materiale:
Vaske i stål har i mange år været det foretrukne materiale til fremstilling af vaske. I de senere år er vaske fremstillet af en blanding af knust granit og akryl imidlertid blevet meget populære. Desuden sælges der stadig en del vaske i porcelæn, hovedsagelig til landkøkkener, hvor dette materiale passer utrolig godt. Endelig kan købere af Corian bordplader få isvejset vaske i det samme materiale. Disse kan enten håndfremstilles eller bestilles færdigstøbt hos Dupont (producenten af Corian) eller en af de andre producenter af lignende materialer. En kort overgang eksperimenterede producenterne af Terrazzo- og Beton bordplader med støbte vaske – i disse materialer – til køkken. I praksis har det imidlertidig vist sig, at påvirkningen af syre fra køkkenarbejdet i disse vaske er så stor, at vaskene ikke kan holde til det. Så i dag nøjes producenterne med at levere støbte vaske til badbordplader, hvor syrepåvirkningen ikke er nær så stor.

Stålvask Blanco Classic 8

Stål
Kvalitetsvaske i stål laves i det man kalder 18/10 stål, hvilket er en stållegering med 18% krom og 10% nikkel. Materialet danner et passivt beskyttelseslag mod rust og kan tåle meget høje varmepåvirkninger. De fås I alle prisklasser, men dog er prisen på stål steget voldsomt de senere år og dermed også prisen på stålvaske. Overfladen er helt glat og er dermed let at rengøre. En stålvask vil med tiden komme til at se lidt mat og kedelig ud og skal derfor fra tid til anden opfriskes med eksempelvis Wienerkalk eller et vedligeholdelsesprodukt fra vaskeproducenten . En stålvask er det klassiske valg og passer godt til stort set alle bordpladematerialer.

Producenter: Blanco, Intra Juvel, Franke, Ifö, Eico.

Granitvask Intra Juvel

Granit
Vaske i granit er lavet af en blanding af 80% knust granit og 20% akryl, hvilket giver en slidstærk og rengøringsvenlig overflade. Denne sammensætning gør, at vasken føles behagelig og blød at røre ved, samtidig med at den er så hård, at det er endog meget svært at ridse. Granitvaskene tåler varmegrader op til ca 280 grader og er desuden modstandsdygtige overfor vin, kaffe, frugtsaft etc. Kort sagt er den designet til at kunne modstå enhver forekommende påvirkning fra arbejdet i køkkenet. Materialet fås i flere forskellige farver alt afhængig af producent. Vær opmærksom på, at de lyse farver kræver en større vedligeholdelse end de mørke i form af grundigere skylning med vand og rengøring. Når der skal vælges farve er det vigtig at sikre sig, at vasken passer med de øvrige materialer i køkkenet såsom køkkenlåge og bordplade. En granitvask er dyrere end en tilsvarende stålvask. Det er dog sjældent muligt at sammenligne, da mange granitvaske ikke findes som stålvaske og omvendt. Granitvaske er for dem der godt vil prøve noget nyt og som tiltales af udseendet og af materialets praktiske egenskaber. Det er dog ikke alle bordpladematerialer, hvor en granitvask vil tage sig lige heldigt ud, eksempelvis vil en Corian bordplade være ”bedre tjent” med en stålvask eller en vask i Corian.

Producenter: Blanco, Franke, Intra Juvel

Porcelænsvask - Blanco Prion 6.5

Porcelæn
Porcelænsvaske er blevet brugt i danske køkkener gennem mange år. I dag bruges de næsten udelukkende til de klassiske landkøkkener, hvortil en porcelænsvask passer perfekt. I modsætning til hvad man skulle tro, så er en porcelænsvask utrolig holdbar og modstandsdygtig. Der kan være stor forskel på kvaliteten af porcelænen, da de gode porcelæns vaske, som kaldes keramisk porcelæn, er brændt ved højere varmegrader og ofte flere gange end traditionelt porcelæn. Derved opnås en stærkere overflade, som kan holde sig pæn i mange år. Den klassiske porcelænsvask er hvid, men flere producenter tilbyder porcelænsvaske i flere forskellige farver og glans. Porcelænsvaske fås i alle prisklasser og udformninger, hvor de keramiske vaske naturligt nok vil ligge i den høje ende, mens en almindelig porcelænsvask kan fås til priser, der ikke ligger langt fra en tilsvarende stålvask .

Producenter: Blanco, Gerson, Les Campagnoles og Co, La Maison, Lemerand, Dansk Køkkenhåndværk

Vask i Corian fra DI Design

Corian
Ved valg af Corian (og lignende materialer) har man samtidig muligheden for at integrere en Corian vask i bordpladen. Der findes en række vaske, som er støbt i Corian. Disse vaske kan integreres i bordpladen fuldstændig uden synlige samlinger og kanter. Derudover tilbyder en række leverandører håndlavede vaske i corian, ofte som firkantede eller rektankulære modeller, som falder helt i tråd med tidens stilrene trend. En integreret vask i Corian er en utrolig flot løsning, som adskiller sig fra stort set alle andre vaskeløsninger, ved at bordplade og vask flyder sammen og danner en helhed. Det er faktisk kun en ivejset stålvask i et stålbord der giver den samme helhedsfornnemelse.

Når man kigger på vaskenes egenskaber, er det vigtigt at skelne mellem de støbte og de håndlavede vaskes egenskaber . De støbte vaske er særdeles anvendelige som køkkenvask, da de ikke suger, og fordi evt. ridser ikke kan ses, da produktet er gennemfarvet. Rent farvemæssigt vil der være visse begrænsninger, da det kun er muligt at støbe vaske i de ensfarvede udgaver. De mønstrede Corian plader, der indeholder små eller store stenstykker, har det problem, at disse ikke vil fordele sig jævnt i støbeprocessen. Derved vil vasken ikke have samme mønster som bordpladen. Så hvis man vælger en mønstret plade, vil en stålvask eller en matchene ensfarvet Corian vask være en mulighed.

Derudover vil en håndlavet vask være en mulighed. Den håndlavede vask kan sagtens konstrureres i samme farve som bordpladen, ligegyldig hvilken Corian farve man vælger. Det er nemlig en almindelig Corian råplade, som bruges til at lave en sådan vask. Det kan være en plade, som varmes op og formes til en vask (termoformes) og i samme forbindelse påmonteres med en stålbund for bedre varmeresistens. Derudover har den håndlavede vask de samme egenskaber som en støbt vask. Man kan også lime en vask sammen af råplader, så man får helt firkantede hjørner. Denne løsning er desværre sart i forhold til kogende vand, da limen risikerer at slippe og vasken derved ødelægges. Så reelt set er en sådan vask uegnet som køkkenvask.

For alle Corianvaske gælder det, at prisen ligger i den lidt dyrere ende. Merprisen i forhold til en tilsvarende stålvask vil dog sagtens kunne opvejes af det elegante look, som man opnår ved at bordplade og vask er lavet i samme materiale.

Producenter: Corian, Hi Macs og Staron.