Glas bordplade
Glasbordplader til køkken er et forholdsvist nyt produkt, hvis potentiale ikke kan vurderes, før det har været lidt længere på markedet. Glaspladerne falder godt i tråd med tidens trend om enkle og stilrene løsninger, men umiddelbart må det nok betegnes som et nische produkt, hvis målgruppe er dem, som vil prøve noget nyt og anderledes. Der findes mange forskellige farver at vælge mellem. Farven på glasbordpladen opnås ved, at man maler glasset bagpå. Glasset vil dog i forkanten have et grønligt skær, idet klar glas som udgangspunkt har et grønt skær. Som noget nyt kan man få glasbordplader, der er renset for det ”jern”, der giver det grønlige skær og dermed opnå en mere farveægte glasbordplade.
Glas er hygiejnisk og let at vedligeholde, idet overfladen er glat og ikke suger. Man skal specielt ved de mørke farver være opmærksom på, at fedt og snavs ses meget tydeligt. Glasbordplader findes i enten hærdet eller almindeligt glas. Det hærdede glas fås i klar glas med eller uden farve, mens det almindelige fås i klar eller mat glas med farve. Fordelen ved hærdet glas er, at brudstyrken, i forhold til ikke hærdet glas, er 4-5 gange højere. Hvis uheldet er ude, vil hærdet glas splintres i små ufarlige stykker, mens almindeligt glas vil krakelere i store skarpe stykker. I praksis vil et brud dog være ret usandsynligt, idet glaspladen jo er understøttet direkte af de skabe, den ligger på eller af en plade mellem skabe og glasplade. Så i forhold til brud på bordpladen er der ingen grund til at vælge det hærdede glas, hvis man synes at materet glas, eller de farver der findes blandt det almindelige glas, er flottere.
Det hærdede glas har dog den fordel, at det tåler temperaturer helt op til 250 grader, hvorimod almindeligt glas er mere følsomt over for ekstreme varmepåvirkninger. Så det hærdede glas vil være at foretrække for dem, som lægger meget vægt på at kunne sætte gryder fra direkte på bordpladen. Dog skal det her tilføjes, at varme gryder/pander med fedtstof i godt kan overstige 250 graders varme. Så konklusionen må som granit, kompositsten etc også her være, at hærdet glas tåler varme kortvarigt.
Tykkelsen på selve glasset er altid 10 mm, så hvis man vil have en kraftigere løsning, er det nødvendigt at montere en understøtningsplade. Disse fås i forskellige tykkelser og med forskellige forkanter såsom træ, alulaminat og laminat. Fordelen herved er, at man opnår den svævende effekt på glasset, som er så populært i disse år. Desuden har man mulighed for at lave samlinger med spændebeslag, så man opnår en bedre samling af glasbordpladerne end i den rene glasløsning, hvor plader bare stødes sammen med silicone imellem. Afslutningen mellem bordplade og væg vil typisk laves med en tynd fuge, idet det passer godt med glaspladens “stramme” udtryk. Desuden findes der ikke en oplagt bagkantløsning, idet der ikke laves noget i glas. Hvis glasset er monteret med en understøtningsplade med aluforkant, kkunne en løsning dog være en diskret aluliste.
Glasset kan også leveres i 4 mm tykkelse beregnet til stænkplader bagved vask og kogeplade eller på hele vægfladen over bordpladen. Herved opnås en helhed i forhold til skabe og bordplader, og desuden er glasset lettere at holde end f.eks vægfliser.
Bagkantmuligheder:
Her er vil man oftest fuge mod væggen, idet der ikke findes nogen bagkantlister i glas. En anden løsning er at montere den førnævnte 4 mm glasplade direkte på bordpladen så den fungerer som en bagkantliste samtidig med at fungere som stænkplade.
Fordele: | Ulemper: |
Tåler varme (kortvarigt) Hygiejnisk Stilrent Vask kan undermonteres | Fedt og snavs ses meget tydeligt (mest de mørke plader) Dårlige samlinger (hvis plader ikke leveres med understøtningsplade) Tåler ikke høje temperaturer (Almindeligt glas) Svært at kombinere direkte med andre bordpladematerialer, hvilket især skyldes tykkelsen af pladen |
Seneste kommentarer