Hvidevarebranchen er et marked hvor der fokuseres (alt for) meget på prisen fremfor kvalitet, design og ikke mindst funktion. Det kan være endog meget svært at skabe sig et overblik over de forskelle og ligheder der eksisterer mellem de enkelte produkter. Samtidig er der god grund til som kunde at fokusere på, hvilke krav man præcis har til sine nye hvidevarer i stedet for at kigge efter de største prisnedsættelser og så købe ”katten i sækken”.

I denne artikel vil vi forsøge at skabe lidt klarhed over, hvad man skal være opmærksom på, inden man vælger de enkelte hvidevarer til sit nye køkken.

Generelt set er der meget fokus på, at der skal være en rød tråd i valg af køkken og hvidevarer både hvad angår overflade og design. I disse år sælges der ekstremt mange hvidevarer i stål. Ofte kombineres hvidevarene med sokler og greb i stållook, så den føromtalte røde tråd er til stede. Det er ligeledes vigtigt, at designet på hvidevarerne matcher den stil, som køkkenet er valgt i. Eksempelvis vil et køleskab med buet stålfront ikke passe til et minimalistisk køkken med stramme linier.

Hvidevarer med køkkenfronter er i kraftig vækst. I dag er det vel kun ovnen, som ikke kan gemmes bagved en låge. Man opnår et mere roligt udseende køkken ved at sætte fronter på eksempelvis opvaskemaskinen og køleskabet, og det går jo glimrende i spænd med tidens trend om enkle og stilrene køkkener.

Herunder følger en oversigt over de vigtigste hvidevaremærker i Danmark opdelt efter pris niveau

De billige:
Gorenje
Ariston
Smeg
Brandt
Zanussi
Gram

Mellemprisklassen:
Bosch
Siemens
AEG
Voss
Electrolux
De Dietrich

Topklasse:
Gaggenau
Atag
Miele


Da mange hvidevarer bygges ind i køkkenet, er det utrolig vigtigt, at du køber hvidevarene i tæt samarbejde med køkkenbutikken. Derved sikres, at hvidevarerne passer sammen med køkkenet både med hensyn til mål og design. Køkkenforhandlerne har gennemgået en grundig oplæring i de indbygningshvidevarer, som butikken sælger og vil derfor kunne rådgive godt om de enkelte produkter. Det betyder dog absolut ikke, at du ikke kan købe dine hvidevarer et helt andet sted end i køkkenbutikken. Det vigtigste er, at køkkenkonsulenten ikke forventer én type hvidevarer, alt imens du køber en anden type, som ikke passer ind i køkkenet.

Et råd her til sidst: Tjek de seneste test af hvidevarer på www.tænk.dk for at få en uvildig vurdering af hvidevarer og dermed en fornemmelse af de enkelte mærkers kvalitet i forhold til pris.